08 Οκτ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο «Πλοηγός» του Επιμελητηρίου Κοζάνης, είναι ένα έργο επανακατάρτισης που αφορά στην απόκτηση και επικαιροποίηση – αναβάθμιση «ψηφιακών και πράσινων» δεξιοτήτων που άπτονται «ψηφιακών και πράσινων επαγγελμάτων» υψηλής ζήτησης, για ανέργους της υπό μετάβαση περιοχής του Νομού Κοζάνης.
Αποτελεί μια οριζόντια ευκαιρία για τους ωφελούμενους, καθώς περιλαμβάνει όλα τα βήματα που απαιτεί η επανείσοδος ενός ανέργου στη αγορά εργασίας, από την θεωρητική κατάρτιση, έως και τη σύζευξη με επιχειρήσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
1. Συμβουλευτική Καθοδήγηση – Υποστήριξη για 500 ωφελούμενους για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας
2. Θεωρητική Κατάρτιση 400 ωρών
Η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει την παροχή στοχευμένων προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 400 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διαρθρώνεται ως εξής: • 1η Φάση: πάνω σε βασικές δεξιότητες ΤΠΕ και οριζόντιες δεξιότητες διάρκειας εκατόν εξήντα (160) ωρών και στη συνέχεια • 2η Φάση: πάνω σε ψηφιακές και πράσινες επαγγελματικές δεξιότητες (Digital & Green Skills) διάρκειας διακοσίων σαράντα (240) ωρών [δύο (2) εξειδικευμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα των 120 h].
3. Πρακτική Άσκηση 200 ωρών
Με το πέρας της θεωρητικής κατάρτισης και της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος αυτών), οι πεντακόσιοι (500) ωφελούμενοι θα λαμβάνουν μέρος σε Πρακτική άσκηση 200 ωρών (on the job training).
4. Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων
Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης, οι 500 ωφελούμενοι της Πράξης θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε θεωρητικές εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν στο πλαίσιο του Θεματικού αντικειμένου, στο οποίο καταρτίσθηκαν. Επισημαίνεται ότι κάθε ωφελούμενος θα συμμετάσχει σε 2 σειρές εξετάσεων, μία για κάθε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο του θεματικού αντικειμένου που έχει επιλέξει.
Η πράξη «Πλοηγός Δεξιοτήτων στην Κοζάνη Δυτικής Μακεδονίας» με δικαιούχο το Επιμελητήριο Κοζάνης και κωδικό ΟΠΣ (MIS) 6001146 υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021-2017, και συγκεκριμένα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.