
02 Ιούν Οι συνεδρίες συμβουλευτικής για τους 500 ωφελούμενους, έδωσαν τον προσανατολισμό για την εκ νέου πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας
Σκοπός του “Πλοηγού”, είναι οι ολοκληρωμένες δράσεις για την ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόσβασης των δικαιούχων στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες Συμβουλευτικής είναι η πρώτη ενέργεια και αφορούσαν στη διάγνωση και αποτύπωση των αναγκών των 500 ωφελούμενων – ανέργων με αυξημένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες, καθώς και στη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξή τους πριν την έναρξη της κατάρτισης αλλά και κατά τη διάρκειά της. Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής στοχεύουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Η φάση της συμβουλευτικής ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο σύνολο της πραγματοποιώντας 3912 ατομικές και ομαδικές συμβουλευτικές συνεδρίες στις 15/05/2025. Το ποσοστό ολοκλήρωσης της ενέργειας ανήλθε στο 97,8%. Τετρακόσιοι εβδομήντα έξι είναι τελικά οι ωφελούμενοι που εντάχθηκαν σε τμήματα κατάρτισης, ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση και προσμετρούνται στον τελικό αριθμό έπειτα και από τις αποχωρήσεις για διάφορους λόγους.
Ο αριθμός των συνεδριών ανά ωφελούμενο είναι έξι εξατομικευμένες ατομικές και δύο ομαδικές και κατανέμονται ως εξής:
• Πριν την έναρξη της Θεωρητικής Κατάρτισης (3 Ατομικές)
• Κατά τη διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης / Πρακτικής Άσκησης (3 Ατομικές)
• Μετά την λήξη της Πρακτικής Άσκησης (2 Ομαδικές)
Κατά τις πρώτες ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες συμπληρώθηκαν από τους ωφελούμενους, τα ακόλουθα εργαλεία:
• Εργαλείο «Ψηφιακός Φάκελος», το οποίο αποτελεί ένα e-portfolio του/ της κάθε ωφελούμενου/ης, στο οποίο καταγράφονται και οργανώνονται τα προσόντα, οι ικανότητες και τα επιτεύγματα κάθε ωφελούμενου/ης
• Εργαλείο «Ιεράρχηση Ατομικών Αναγκών»: καταγράφει τον τρόπο που το άτομο κατατάσσει τις πιο σημαντικές ανάγκες την τρέχουσα χρονική περίοδο.
• Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Α’ Μέρος): Το επεξεργάζεται συνεργατικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της Συμβουλευτικής, ο/η Σύμβουλος με τον/την ωφελούμενο/η και το οποίο υπενθυμίζει τον στόχο του/της και τα βήματα για την υλοποίησή του
• Εργαλείο «Δεξιοτήτων»: Στόχος να συνειδητοποιήσουν οι ωφελούμενοι ποιες δεξιότητες/ ικανότητες διαθέτουν και ποιες θέλουν να αναπτύξουν, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην επαγγελματική τους ζωή.
Κατά το δεύτερο στάδιο συμπληρώθηκαν από τους ωφελούμενους, τα ακόλουθα εργαλεία:
• Εργαλείο Επαγγελματικής Ευελιξίας (Αυτό-καθοδηγούμενη διαχείριση καριέρας – Προσανατολισμός καριέρας με βάση τις αξίες – Επαγγελματική νοοτροπία χωρίς όρια Φυσική Κινητικότητα)
• Εργαλείο λήψης επαγγελματικής απόφασης, το οποίο εξετάζει τρεις βασικούς τύπους λήψης απόφασης: τον λογικό, τον διαισθητικό, τον εξαρτημένο.
• Εργαλείο «Επικοινωνιακών και Διαπροσωπικών δεξιοτήτων»: Σημαντικές για τη σύγχρονη αγορά εργασίας φαίνεται να είναι οι διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες όπως, Δεξιότητες Ακρόασης, Συναισθηματική Νοημοσύνη, Λεκτική Επικοινωνία και Αποτελεσματική Ομιλία, Επικοινωνία σε ομάδες
Κατά το τρίτο στάδιο (Ομαδικές συνεδρίες) αναλύθηκαν τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ωφελούμενος και γίνεται προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης και ανταλλαγής απόψεων ώστε να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική και αποτελεσματική αντιμετώπισή των δυσμενών συνθηκών που οδήγησαν τους ωφελούμενους στην ανεργία. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται:
• Εργαλείο «Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας-Αυτογνωσία» (να κατανοήσει ο καταρτιζόμενος τις έννοιες προσωπικότητα, δεξιότητες, ικανότητες, ενδιαφέροντα, που συνθέτουν τη μοναδικότητα κάθε ατόμου και που μαζί με άλλους παράγοντες επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προτιμήσεις).
• Εργαλείο «Τελικό Ατομικό Σχέδιο Δράσης» β μέρος
Στο έργο «Πλοηγός Δεξιοτήτων στο Ν. Κοζάνης», 500 άνεργοι στο Νομό Κοζάνης καταρτίζονται σε νέες κρίσιμες δεξιότητες από το Επιμελητήριο Κοζάνης. Ο «Πλοηγός Δεξιοτήτων» υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021-2017, και συγκεκριμένα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το έργο αφορά στην απόκτηση και επικαιροποίηση – αναβάθμιση «ψηφιακών και πράσινων» δεξιοτήτων που άπτονται «ψηφιακών και πράσινων επαγγελμάτων» υψηλής ζήτησης.